I 2011 offentliggjorde De Forenede Nationers Fødevare- og Landbrugsorganisation nogle tal om madspild. Hvert år bliver de motatos produceret 1,3 milliarder ton mad og ikke forbrugt. Situationen sker hovedsageligt i de industrialiserede lande.

Der findes tre årsager. En stor del af fødevarerne når aldrig frem til forbrugerne. Dårlig høst sælges ikke til fødevareindustrien, og denne industri ketchup smider efter deres indkøb råvaren ud af æstetiske årsager.

For det andet køber de hjemlige husholdninger en masse ting i supermarkederne. Mange grøntsager bliver for eksempel købt, fordi vi gerne vil på slankekur, og når aftensmaden står for døren, guider de sultende os mod junkfood eller hurtig madlavning. Udløbsdatoer opgivet af fødevareindustrien er for korte, men de er bestemt af loven. Men alle fagfolk bekræfter, at det kun er en indikation, og mange produkter kan spises få dage efter denne dato.

Også hotellerne og restauranterne er bekymrede. Mellem kunder, der ikke spiser al maden på deres tallerkener, og kokke, der bestiller for meget for at forhindre et overdrevent forbrug, er spildet hyppigt.

Hvilke er de andre implikationer?
Madspild har mange dårlige effekter på verden. Det er ikke kun et problem at smide mad, når folk stadig dør af underernæring i mange lande. Produktionen af denne mængde mad kræver meget energi. For at kunne fungere, bruger fødevareproduktionskæden brændstof, materialer som plastik eller aluminium… FAO siger, at der udledes 3,3 milliarder tons CO2 (kuldioxid) i produktionen, som vil blive smidt væk.

Det er klart, at affaldet har en enorm indflydelse på økonomien. Virksomheder taber mange penge for ingenting. Det er en genvej til at tænke, at situationen er nødvendig og undgå arbejdsløsheden for at vokse op. I stedet for at blive brugt til en ubrugelig produktion, kunne disse penge investeres i andre domæner. Investeringerne ville skabe nye behov, og der ville blive ansat flere i forsknings- og innovationsafdelinger.

Også vide mere om madspild
Madspild er et stort emne. Med risikoen for overbelægning i de næste årtier er løsningen af dette problem bestemt den eneste løsning. Den Forenede Nationale Generalsekretær, koreaneren Ban Ki-Moon annoncerer flere aktioner for at bekæmpe madspildet. Handlingen kaldes “Zero Hunger”-udfordringen. Mange forskere arbejder på situationen.